השר ארדן לראש הממשלה: להעלות דמי הקיום ללוחמים

שלמה בן יוסף No Comments on השר ארדן לראש הממשלה: להעלות דמי הקיום ללוחמים
8:32
28.04.24
חדשות קול חי No Comments on הכלה? צה"ל הגיב לשיגורים לעבר מירון בשני טילים בלבד

התכניות האחרונות

ארכיון תוכניות

פוסטים אחרונים

תגיות

שר התקשורת גלעד ארדן פנה היום לראש הממשלה להעלות לדיון כבר ביום ראשון הקרוב את הדרישה להגדלת סכום דמי הקיום לו זכאים חיילים לוחמים בצה"ל, זאת לאור המצוקה הכלכלית של לוחמים רבים.

השר ארדן אמר כי "העלאת דמי הקיום ובמיוחד בתקופה זו היא קשה, אך אני מאמין כי מחובתנו למצוא לכך פתרון. נדמה כי בשלה העת לקבלת החלטות ערכיות ועקרוניות המבטאות את ההערכה לחיילי צה"ל."

במכתבו כתב ארדן: נחשפנו היום למכתבם הכאוב של לוחמי צה"ל המתארים מציאות כלכלית קשה מנשוא. עשרות לוחמים אשר נטלו חלק בלחימה במבצע "צוק איתן" ו"שובו אחים" מוצאים עצמם במצב כלכלי קשה ביותר, כאשר אין ביכולתם לסייע למשפחותיהם והם חוששים שלא יהיו להם ולהוריהם האמצעים לרכוש מזון לראש השנה הקרב ובא.

אני פונה אליך בבקשה להעלות על סדר היום בישיבת הממשלה הקרובה שתעסוק בתקציב המדינה את נושא דמי הקיום שמקבלים חיילי החובה בצה"ל.

כחבר קבינט, שר בממשלה ואזרח במדינת ישראל גם אני שותף להוקרת התודה לחיילי צה"ל האמיצים אשר מוכיחים את מסירותם פעם אחר פעם וניצבים בקו החזית אל מול האיומים והאתגרים הביטחוניים של מדינת ישראל. יחד עם זאת, לצערי, הוקרת התודה וההערכה הרבה שרוחשים כולנו לחיילים, אינה מקבלת ביטוי ממשי בסיפוק צרכיהם הבסיסיים של חיילי צה"ל.

במצב הנוכחי, כל חייל המשרת שירות חובה בצה"ל מקבל תשלום חודשי, המכונה "דמי קיום", בסכום של 432 ₪ לחודש. חייל חובה המשרת בשירות קרבי (פחות מ- 15% מכלל חיילי החובה) מקבל סכום כפול. במונחי כושר קניה, מדובר בכשליש מהסכום שניתן כדמי קיום לחיילי צה"ל במהלך שנות השמונים.
חישוב סכום דמי הקיום נעשה לפי הצמדה למדד של סל מצרכים שעודכן לאחרונה בשנת 1986 ומאז סכום דמי הקיום לא עודכן מעבר למדד המחירים לצרכן אף לא בשקל אחד, וזאת על אף שדמי הקיום נועדו לרכישת סל מוצרי יסוד חיוניים שמחיריהם עלו בתקופה זו מעבר לעליית המדד בעשרות עד מאות אחוזים כך שהעלות הריאלית של רכיבי סל המוצרים הנ"ל מסתכמת כיום בכ- 1,241 ₪. בנוסף, כפי שתוכל להתרשם אין מדובר במוצרים המותאמים לעת הזו.
אציין כי לפי המידע שנמסר לי, המוצרים אותם חייל מקבל עם גיוסו ולאורך שירותו צומצמו כך שהחיילים ומשפחותיהם נאלצים להוציא סכומים גבוהים עבור מוצרים שבעבר סופקו ע"י הצבא.

לנטל הכלכלי הכבד שרובץ על החיילים נוספה גם העלאת מחירים בעקבות הפרטתו של השק"ם.

כתוצאה מהאמור לעיל ובעקבות העלייה בשיעור המשרתים ביחידות עורפיות בצבא, קיצור שבוע העבודה והדממת פעילות היחידות העורפיות בחגים, נוצר מצב בו כ- 30% מכלל חיילי החובה בצבא מוגדרים היום "עניים" וזכאים לסיוע מערכות תנאי השירות הצבאיות. מצב דברים זה גורר חלק משמעותי ממשפחות החיילים, אחרי ילדיהם, לעוני או לירידה ממשית ברמת החיים, שכן המשפחה היא זו שנאלצת להשלים את הסכום הדרוש לחייל כדי להתקיים בכבוד, מאכילה את החייל ומכבסת את בגדיו וסופגת עלויות נוספות, וזאת למרות הפסקת תשלומי הביטוח הלאומי בגין קצבת ילדים בגיל הגיוס. כפועל יוצא, בשנת 2012 הורשעו בעבירות עריקות ונפקדות משירות צבאי כ- 14,000 חיילים, כאשר למעלה מ- 90% מהם טענו שעשו זאת בשל בעיות כלכליות ובשל הצורך להתפרנס.

השוואת מצבם של חיילי החובה לבני גילם אשר אינם משרתים שירות צבאי אף מחזקת את הדברים ומציגה את חומרת הבעיה: כמחצית מבני גיל הגיוס אינם משרתים כלל, דבר המאפשר להם לעבוד למחייתם ולהשתכר לפחות שכר מינימום. מתנדבי השירות הלאומי זכאים לדמי כלכלה בסך 538 ₪ לחודש ואברכים שתורתם אומנותם זכאים לקצבה חודשית בסך של כ- 1,040 ₪, זאת בעוד שכאמור, דמי הקיום המשולמים לחיילי החובה עומדים הינם בסך 432 ₪ בלבד לחודש.
במהלך מבצע "צוק איתן" באה לידי ביטוי נדיבותם של אזרחי ישראל אשר שלחו חבילות רבות לחיילנו וביניהם מוצרי יסוד. רוח הנתינה מילאה את לבי גאווה אך בו בעת המחישה את הצורך להגדלת הסיוע הכספי לחיילים.

מטבע הדברים ואופי השירות הצבאי, חיילי החובה מצויים במערכת זמן קצר בלבד ועל כן קשה להם יותר לנהל מאבקים ארוכי טווח ולהעלות דרישות בנוגע לתנאי השירות. כשליחי הציבור ומי שאמונים על ביטחונם הכלכלי אני סבור כי הגיעה העת לתיקון עיוות זה.

העלאת דמי הקיום ובמיוחד בתקופה זו היא קשה אך אני מאמין כי מחובתנו למצוא לכך פתרון. נדמה כי בשלה העת לקבלת החלטות ערכיות ועקרוניות המבטאות את ההערכה לחיילי צה"ל. אודה לך על העלאת נושא זה בישיבת הממשלה הקרובה.



0 תגובות